Examinarea IRM pelvis pentru endometrioza

June 21, 2018 by Wellborn0
MG_9344-1200x800.jpg

Ce este RMN cu protocol endo? Ce inseamna pregatirea pentru RMN endo?

Medic radio-imagist: Dragomir Ioan

Examinarea IRM pelvis pentru endometrioza se efectueaza la indicatia medicului ginecolog si este cea mai buna metoda imagistica non-invaziva, oferind multiple informatii despre extensia bolii la organele pelvine, fiind utila ginecologului in planingul operator, acolo unde este cazul.

Investigatia presupune o minima pregatire din partea pacientei, astfel:

  • in ziua examinarii nu se mananca cu cel putin 6 ore inainte, nu se consuma cafea; apa se poate consuma, se poate lua medicatie, daca exista;
  • seara dinaintea examinarii se poate manca o masa usoara (ceai/ iaurt, biscuiti, supa), se evita fructele (in special cu coji, seminte, samburi);
  • in dimineata examinarii se prefera o mini clisma rectala;
  • se prefera ca vezica urinara sa fie intr-o repletie partiala (nici goala, nici prea plina) – se recomanda a se goli vezica urinara cu 1-1.5h inaintea examinarii.

La momentul examinarii, se monteaza un cateter venos (branula) pe care se vor administra NoSpa (inaintea examinarii) si substanta de contrast paramagnetica (pe parcursul examinarii). NoSpa are rolul de a incetini peristaltismul intestinal (miscarile normale ale intestinelor), ce poate fi sursa de artefacte in imaginile IRM.  Substanta de contrast paramagnetica (Gadovist) se distribuie pe calea vaselor de sange in tot corpul, fiind utila in excluderea altor patologii pelvine (in special tumorale); acesta se injecteaza pe parcursul examinarii si poate determina pentru cateva momente usoara senzatie de caldura in tot corpul sau gust metalic in gura.

La debutul examinarii, medicul/ asistenta de ginecologie vor monta o sonda vaginala si una rectala, pe care se va introduce substanta de contrast apoasa (gel), aceasta poate crea un usor disconfort in special la nivel rectal, insa nu produce durere. Ea are rolul de a destinde cele doua organe, pentru a vizualiza cu usurinta eventuale leziuni de perete.

In rest, examinarea IRM este una obisnuita, dureaza cca 30-45 de minute, in functie de caz.

Pe parcursul examinarii pacienta va sta intinsa pe spate, fiind introdusa partial in tubul aparatului (acesta este deschis la ambele capete, este iluminat si ventilat); in timpul scanarii aparatul produce diverse zgomote, cu tonalitati si intensitati diferite, pacienta va purta casti de protectie pe urechil; paciente este urmarita in permanenta de operatorul de imagistica.

Dupa examinare este recomandat sa consume mai multe lichide, in special apa, pentru a usura eliminarea substantei de contrast (aceasta se elimina renal, in urina).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Centru de Excelență în Tratamentul Endometriozei

Centru de Excelență în, Tratamentul Endometriozei
Rețeaua Medicală Wellborn

0723 667 464
031.9105


Programează o consultație

Alături de toate acestea, sprijinul psihologic, capacitatea de a empatiza cu problemele fiecărui pacient, fac din Centrul de Endometrioză Wellborn prima opțiune a pacienților din România sau din afara granițelor


Wellborn este marcă a Promed System SRL.Centrul de Excelență în Endometriologie - parte a Rețelei Medicale Wellborn