Endometrioza – Studiu de caz: Nodul ureteral drept

May 28, 2018 by Wellborn0
doctors-patient-1200x800.jpg

Pacienta, in varsta de 35 de ani, cunoscuta cu chisturi endometriozice bilaterale si diagnosticata clinic cu endometrioza stadiul II, se adreseaza echipei medicale pentru evaluarea starii de sanatate si pentru efectuarea unui control medical de specialitate.

In cadrul consultatiei preliminare, pacienta prezinta trecutul medical care include o nastere la activ, efectuata prin operatie cezariana, fara avorturi si fara simptomatologie urinara sau digestiva (sugestiva ptr endometrioza avansata).

Pacientei i se efectueaza o ecografie pelvina prin care se identifica prezenta unor chisturi ovariene endometrozice bilaterale de 4 cm, respectiv de 5 cm; ecografia pelvina nu evidentiaza modificari patologice si nici modificari ale aparatului urinar (uretero-hidronefroza).

Laparoscopia exploratorie evidentiaza un bloc tumoral aderential pelvin ce cuprinde uterul, ambele ovare tumorale (chisturi endometriozice), rectul, colonul sigmoid, ureterul drept si vezica urinara. Se practica chistectomie ovariana bilaterala urmata de visceroliza realizata cu dificultate. De asemenea, sunt excizate un nodul vezical situat in domul vezical de aproximativ 2 cm si un nodul ureteral drept cu diametrul de aproximativ 2 cm.

Pacienta prezina o evolutie postoperatorie favorabila si este externata in prima zi postoperator, fara acuze subiective, cu reluarea mictiunilor fiziologice si a tranzitului intestinal si cu ameliorarea semnificativa a durerii lombare postoperator.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Centru de Excelență în Tratamentul Endometriozei

Centru de Excelență în, Tratamentul Endometriozei
Rețeaua Medicală Wellborn

0723 667 464
031.9105


Programează o consultație

Alături de toate acestea, sprijinul psihologic, capacitatea de a empatiza cu problemele fiecărui pacient, fac din Centrul de Endometrioză Wellborn prima opțiune a pacienților din România sau din afara granițelor


Wellborn este marcă a Promed System SRL.Centrul de Excelență în Endometriologie - parte a Rețelei Medicale Wellborn