Endometrioza. Studiu de caz, pacienta 42 ani, multiple antecedente chirurgicale laparoscopic

May 19, 2018 by Wellborn0
7-1200x431.jpg

Dr. Gabriel Mitroi 

Chirurgie ginecologica – examen clinic, ecografie pelvina

Laparoscopia poate fi indicata si in cazurile dificile, cu antecedente chirurgicale abdominale (interventii deschise, clasice). De asemenea, putem folosi chirurgia laparoscopica si in cazurile de peritonita in antecedente, in urma carora s-au dezvoltat aderente postoperatorii care pot fi rezolvate minim-invaziv.

Endometrioza este o boala cronica, ce poate afecta, in afara organelor genitale interne, orice organ aflat in pelvis, si anume ansele intestinale subtiri, colonul, rectul, vezica urinara, peritoneul, etc. Astfel, in urma proceselor inflamatorii cronice, pot aparea ‘reactii fibroase’ ale organismului, ducand la aparitia modificarilor anatomiei pelvine. Acest lucru duce invariabil la aparitia tulburarilor urinare, digestive, a durerilor pelvine cronice, etc.

Prin urmare, prezentam in continuare cazul unei paciente de 42 de ani, nulipara, cu multiple antecedente chirurgicale laparoscopic, inclusiv laparotomie (chirurgie ‘deschisa’): chistectomii ovariene laparoscopice (chisturi endometriozice), miomectomie prin adord ‘deschis’, laparoscopie exploratorie.

Pacienta se prezinta cu dureri in abdomenul inferior, cu evidentierea ecografica a hidrosalpinxului bilateral si a incetinirii tranzitului intestinal (constipatie).

N.A.: Mentionam faptul ca pacienta se afla intr-un protocol de FIV.

Laparoscopia exploratorie a evidentiat următoarele: un intens proces aderential pelvin (periviscerita), hidrosalpinx bilateral si bloc aderential pelvin la care participau organele genitale interne, cecul, ansele intestinale subtiri, rectul si colonul sigmoid. Nu s-au evidentiat semne macroscopice de endometrioza, focarele sau nodulii endometriozici fiind, de asemenea, absenti.

Am practicat salpingectomie bilaterala si visceroliza cu dificultate a anselor intestinale, pentru a restabili anatomia normala pelvica, in vederea normalizarii tranzitului intestinal.

Pacienta a fost externata in ziua 1 postoperator, fara acuze subiective, cu reluarea tranzitului intestinal.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Centru de Excelență în Tratamentul Endometriozei

Centru de Excelență în, Tratamentul Endometriozei
Rețeaua Medicală Wellborn

0723 667 464
031.9105


Programează o consultație

Alături de toate acestea, sprijinul psihologic, capacitatea de a empatiza cu problemele fiecărui pacient, fac din Centrul de Endometrioză Wellborn prima opțiune a pacienților din România sau din afara granițelor


Wellborn este marcă a Promed System SRL.Centrul de Excelență în Endometriologie - parte a Rețelei Medicale Wellborn